Artikelindex

Taiji is een kunst waarbij het zachte het harde overwint,

het kalme het agressieve onderwerpt

en het subtiele het brutale transcendeert.

Het is een methode om onszelf in harmonie te brengen met onszelf,

met onze medemensen en met onze omgeving.

Taiji ontwikkelt interne kracht en sensitiviteit.

Na intense training zijn we ontspannen terwijl we ons intern sterk en harmonieus voelen.

(P. Kelly)

 

Taiji (tai chi) is in oorsprong een Chinese krijgskunst die zich verder ontwikkeld heeft tot een universele bewegingskunst gericht op lichamelijk, emotionele  en geestelijke gezondheid. Het vinden van evenwicht in beweging, de ervaring dat diepe ontspanning grote kracht en energie voortbrengt en het leren overwinnen van hardheid door sensitiviteit vormen de basis. Het uitvoeren van een ‘vorm’ (een reeks van sierlijk vloeiende gevechtsbewegingen) is het meest gekende onderdeel van de taiji-beoefening.

Taiji is geschikt voor mannen en vrouwen van uiteenlopende leeftijden. Inspanning, doorzetting en geduld zijn noodzakelijk als men taiji ten gronde wil leren. Zij belonen de beoefenaar onder andere met toenemend welbevinden.

Een training omvat meditatie-, basis-, relaxatie- en partneroefeningen én het leren beheersen van een of meerdere ‘vormen’. Volgehouden oefening leidt geleidelijk naar een integratie van de principes in de praktijk van het dagelijks leven.

Er zijn diverse stijlen en methodes binnen de taiji-wereld. De hier aangeboden training sluit aan bij de Yang-stijl maar bevat ook elementen van de Wu- en Shen-stijl. Ze berust op de inzichten en praktijk van Patrick Kelly die een bevoorrechte leerling was van meester Huang Shen Shyang die op zijn beurt gevormd werd onder andere bij meester Chen Man Ching. Chen Man Ching heeft er sterk toe bijgedragen dat taiji ingang vond in het Westen. Patrick Kelly leidt 3 taiji-scholen waaronder Nine Clouds Taiji in Shanghai en gaf gedurende 21 jaren regelmatig lessen in Europa.

verdere aanbevolen lectuur is te vinden op onderstaande link :

www.patrickkellytaiji.com

Boeken:

Patrick Kelly, Relax, deep mind. Taiji Basics. (Published and distributed by Patrick Kelly)

Patrick Kelly, Spiritual reality. (Published and distributed by Patrick Kelly)

Patrick Kelly, Infinite Dao. (Published and distributed by Patrick Kelly)

Linda Myoki Lehrhaupt, Stilte in beweging. Taiji en qicong als innerlijke weg. (Uitg. Asoka, Rotterdam)

Valérie Le Huche, Le geste intérieur. (éditions de l'Onde)

We beoefenen de yang-stijl ontwikkeld door de heer Yang die leefde van 1883 tot 1936. Cheng man-ch'ing (1900-1975) ontwikkelde de korte vorm of 37-vorm. Master Huang was een leerling van Cheng man-ch'ing. 

 

Een centraal gegeven binnen de taiji kunst is meditatie.

Hieronder vind je een beschrijving van het eerste deel van de Dagelijkse meditatie :